Вітаю Вас Гість | RSS

НООКРАТІЯ - ВЛАДА РОЗУМУ

Субота, 20.04.2024, 13:08
Головна » 2010 » Січень » 20 » Ноософія – сучасний, науково обґрунтований світогляд
20:38
Ноософія – сучасний, науково обґрунтований світогляд
Науково-технічна революція ХХ-го століття стала великим проривом у природознавчих та технічних науках, однак мало чим відзначилась у гуманітарній сфері. Хіба що психологія та соціологія можуть вважатись досягненням минулого століття. Такі ж науки як правознавство та політологія скоріше увійшли у «кризу жанру», ніж дали людству якісь значущі відкриття.
 
Номінація ж «розчарування століття» однозначно належить філософії.
 
Й справа не у тому, що марксистсько-ленінська філософія чи ніцшеанство були використані для обґрунтування більшовицького та нацистського терору. Й немає підстав вважати, що постмодернізм чи екзистенціалізм є шкідливими теоріями. Більше того: такі напрямки як квантова філософія, чи екофілософія безумовно мають простір для розвитку.
 
Філософія на відміну від багатьох інших наук не має критерію істинності вчення. Основне питання філософії – про сенс життя. Чи існує в принципі критерій, відповідно до якого філософське вчення можна вважати вірним? Й чи може така наука виконувати своє первинне призначення – служити розумовому розвитку людства?
 
Сучасна мисляча людина як ніколи потребує відповідей на фундаментальні питання свого буття. І як ніколи багато вчень пропонується, за істинність яких ніхто відповідальності не несе. Як наслідок – маємо світоглядно дезорієнтоване людство, яке постійно наступає на одні й ті ж самі «граблі».
 
Ноософія є спробою творення науки, яка б відповідала критерію достовірності вчення. Спираючись на емпірично доведені дані з фізики, хімії, біології та інших наук, створюється уявлення про Всесвіт та людину, як невід’ємні частини одне одного, зв’язковою ланкою між якими виступає розум – інструмент пізнання.
 
Відпрацювання методики пізнання, оцінка впливу світогляду на якість життя людини є невід’ємними складовими ноософії. Філософи могли дозволити собі друкувати безліч книг, залишаючи читачам право самим судити про їх істинність. Ноософія ж вимагає від вченого відповідальності за результат, конкретно – позитивного ефекту від засвоєних людиною знань.
 
Докладніше про ноософію та її досягнення йтиметься на лекції у Центрі Ноосферної Просвіти, 21 січня 2010 року. Відбудеться вона за адресою: вул. Комсомольська 60, Дніпропетровська обласна бібліотека для молоді ім. М. Светлова. Початок – о 18.30. Вхід вільний.
 
Довідки за телефоном 050 512-45-85
Переглядів: 1071 | Додав: noocracy | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 Богдан  
0
Хто писав цю замітку? Школяр? Філософія не має критерію істиності? - ВОНА ВСТАНОВЛЮЄ ЦІ КРИТЕРІЇ.
Більш того те що ви нібито "творите" на основі "емпіричних наук" є філософією науки і техніки, тут ви велосипед винаходите.
Більш того філософія - це дуже широке, але не пусте поняття. Корректніше з Вашого боку було б написати "філософські вчення/системи" 20 ст.
З приводу ніцшеанства - спірне питання, в основі нацизму лежав націонал-соціалізм до якого Ніцше не мав жодного стосунку і расової теорії тим більше у Ніцше нема.
Ну і останнє - феноменологія і екзистенціалізм, неофрейдизм Фромма, не стали базою для тоталітарних режимів. Тому писати, що філософія 20 ст. не відповіла на гуманістичні запити - демонструвати свою некомпетентність.

Ім`я *:
Email *:
Код *: